تاریخچه مرسدس بنز
مرسدس نام یک دختر اسپانیایی است و اصولاً یک اسم اسپانیایی است که به معنای وقار و زیبایی است.آن آرم جاودان در سال 1903 طراحی گردید اما در سالهای 1909 ( دو بار ) ، 1916 و 1921 تکامل یافت تا اینکه در سال 1926 به یک ستاره طلایی با دایره ای که دور آن را محصور کرده بود مبدل گردید و تا به امروز به همین شکل و شمایل ماند.
کارل بنز در بیست و پنج نوامبر سال 1844 در کاسروه ( یکی از شهرهای آلمان ) پا به عرصه وجود گذاشت وقتی دو ساله بود پدرش درگذشت . با وجود وضع بد مالی ، مادرش امکانات آموزشی را برای او فراهم نمود .
کارل بنز دبیرستان را زیر نظر (( فردیناند رتین بافر )) به پایان رساند و بعد از آن در دانشکده فنی در شهر کاسروه ادامه تحصیل داد . همزمان با تحصیل یک دوره دو ساله را در یک کارخانه فنی و مهندسی در کاسروه گذراند در مدتی که آنجا بود ، کارل تجربه های مقدماتی را در همه زمینه های فنی کسب کرد . اولین تجربه کاری او ، به عنوان یک طراح در ساخت یک کارخانه در شهر (( مانهایم )) بود
. وی در سال 1868کارش را از دست داد و جذب شرکتی به نام (( Gebruder Benckiser Eisen werke und Maschines Fabrik )) شد این شرکت بیشتر کارهای ساختمانی و پلسازی انجام می داد . سپس در کارخانه (( Ben ckiser )) در وین مشغول بکار شد .
در سال 1871 اولین شرکت خود را در مانهایم به کمک یک مکانیک به نام آگوست ریتر تاسیس کرد و به زودی معلوم شد ریتر همکار مناسبی نیست در نهایت بنز تنها با کمک نامزدش برتا رینگر ، موفق شد بر موانعی که سد راه او شده بودند پیروز شود یکی از دلایل پیروزی او این بود که برتا جهیزیه اش را فروخت و بنز توانست سهام ریتر را خریداری نماید .
در سال 1872 برتا و کارل ازدواج نمودند. کارل و برتا پنج فرزند به نامهای ایگن ( 1873 ) ، ریچارد (1874 ) ، کلارا ( 1877 ) ، تایلد ( 182 ) ، الن (1890 ) داشتند .
بنز ابتدا در تجارت موفقیتی بدست نیاورد و خوش شانس نبود .برای مثال (( Iron foumdry and mechanical work shop )) که از کارگاههای او بود توسط ماموران سلطنتی مصادره شد در طول این مدت کارل تمام توانایی اش را روی توسعه موتورهای دو زمانه متمرکز کرد .
بنز چند امتیاز مهم برای تولید و تکمیل کردن موتور دو زمانه اش دریافت کرد ، و تا وقتی که به استانداردهای مورد نظرش نرسید ، دست از کار نکشید به عنوان مثال یکی از این امتیازهایی که به بنز اعطا شد این بود که سیستم موتورهای سرعتش را تنظیم کند وی با کمک مخترعان و همکاران جدیدش ، عکاس معروف (( امیل بوهلر )) و برادرش، یک بازرگان و با پشتیبانی مالی یک بانک در مانهایم یک شرکت سهامی در سال 1882 تاسیس کردند و آن را (( Gas motoren-fabrik Mannheim )) نامیدند. کارل بنز 50% از سهام شرکت را در اختیار
داشت او به عنوان یک عضو هیئت مدیره و سهام دار از حق اظهار نظر کمتری نسبت به دیگران برخوردار بود همکارانش (( دیگر سهامداران )) سعی کردند که نفوذشان را در شرکت بیشتر کنند و بالاخره این برخوردها باعث شد که بنز شرکت را در سال 1883 ترک کند .
در سال 1883 بنز یک پشتیبان مالی دیگر را در ماکس رز پیدا نمود او کسی نبود جز (( بردریک ویلهم ابلینگر )) . فردریک فروشگاه دوچرخه فروشی را اداره می نمود و بنز علاقه وافری را به وسایل موتوری در او یافت . در اکتبر همان سال بنز و 2 نفر دیگر که یکی از آنها فردریک بود شرکت (( Benz & co )) را تاسیس نمودند نیروی کار این شرکت به 25 نفر می رسید . این کمپانی تا جایی پیشرفت کرد که قادر بود امتیاز تولید موتورهای بنزینی را واگذار کند
اکنون بنز می توانست بیشتر وقتش را وقف توسعه موتورهای اتومبیل کند. وی راه خویش را از دایلمر جدا کرد و موتور چهار زمانه بنزینی خودش را بر روی کالسکه ای نصب کرد. در سال 1886 بنز از اولین خودروی خود پرده برداری کرد و آنرا به نمایش عمومی گذاشت .
بین سالهای 1885 تا 1887 ، سه مدل از این نوع خودروها را طراحی کرد. مدل اول که بنز آنرا در سال 1906 به موزه آلمان اهداء کرد. مدل دوم که چندین بار طراحی و بازسازی شد. مدل سوم که از چرخهای چوبی استفاده می کرد و (( برتا )) برای اولین بار با این خودرو به مسافرتی طولانی رفت .
در سال 1886 تولیدات بنز جوابگوی تقاضای مردم برای خودرو نبود و او(( Benz & co . Rheinische Gas motoren Fabrik )) را به کارخانه بزرگتر در والدهافتتراس منتقل نمود. دراین کارخانه تا سال 1908 خودرو تولید می شد. در سال 1893 مرسدس بنز خودروهایی تولید می کرد که مجهز به محورهای پیچشی بود .
بین سالهای 1894 تا 1901 بنز خودرو مدل (( velo )) را در کارخانه ((Benz & co )) تولید می کرد. این خودرو از قیمت متعادلی برخوردار بود و از این خودرو دو نفره جمعاً 120 دستگاه تولید شد. بتدریج Benz & co به قدری پیشرفت کرد که پیشتاز در امر خودرو سازی شد و در نهایت در سال 1899 به یک شرکت سهامی تبدیل شد.
)) جولیوس گان )) عضو هیئت مدیره و مسئول امور بازرگانی شرکت شد کارگران قسمت تولیدی از 50 نفر در سال 1890 به 340 نفر در سال 1899 رسید. در همین سال بنز به تنهایی 572 دستگاه خودرو تولید کرد .
24 ژانویه 1903 ، روزی بود که کارل بنز از کارهای فنی کناره گیری کرد، و به عنوان ناظر هیئت مدیره به کار خودش ادامه داد. این اقدام او نتیجه مشاجره ای بود که با مدیر عامل داشت زیرا مدیر عامل تصمیم داشت که از طراحان فرانسوی در طرح مانهایم استفاده کند و هدفش مقابله و رقابت با (( مرسدس )) بود . همچنین دو پسر کارل ، ایگن و ریچارد ، همراه با این اقدام او شرکت را ترک کردند اگر چه ریچارد در سال 1904 به عنوان مدیر تولید خودروهای مسافرتی به شرکت برگشت. در پایان همان سال کل فروش شرکت 3480 دستگاه بود .
در سال 1906 کارل بنز شرکتی بنام (( Carl Benz shone )) در لیدنبورگ تاسیس کرد .
سهامداران این شرکت خودش و پسرانش بودند در ابتدا آنها سعیشان بر این بود که خودروهایی با موتور بخار تولید کنند با این حال ، زمان به سرعت تغییر می کرد و تقاضا برای این موتورها به سرعت رو به کاهش بود . آنها مجبور شدند که خط مش را تغییر دهند. در سال 1923 تعدادی از (( Benz 350 )) تولید شد. در این زمان ، خانواده بنز به شهر لیدنبورگ مهاجرت کردند.
در سال 1912 وی شرکت را به عنوان یک شریک ترک کرد و پسرانش ، ایگن و ریچارد را تنها گذاشت. شرکت به سرعت پیشرفت کرد و شعبه هایی در بازارهای مختلف ایجاد کرد. برای مثال در انگلیس خودروهای تولیدی این شرکت ، بخاطر کیفیت بالایی که داشتند به عنوان تاکسی بکار گرفته شدند و هر روز به محبوبیت آنها افزوده می شد . در سال 1923 کارل آخرین خودروهای تولیدی خود را ساخت. این خودرو یکی دارای 8 و دیگری 25 اسب بخار قدرت تولید می کرد. هر دو این خودروها را بنز برای استفاده شخصی خودش نگه داشت و از آنها لذت برد و هرگز آنها را نفروخت این خودروها امروزه در موزه نگهداری می شوند .
کارل بنز در چهارم آوریل 1929 در منزلش واقع در لیدنبورگ در گذشت و امروزه خانه اش به عنوان دفتر مرکزی مرسدس بنز استفاده می شود .
شرکت خودروسازی دایملر کرایسلر که بنام بنز مشهور است، خودروی جدید مرسدس Maybach خود را به نمایش گذاشته که با طراحی و قدرت عجیب خود همه را شگفت زده کرده است.
می باخ جدید با نام اکسلرو (Maybach Exelero) خودرویی عضلانی است که طراحی کشیده جلو پنجره آن چهره ای خاص و خشمگین به آن داده است. این خودرو را در نمایشگاه فرانکفورت به نمایش درآوردند و سبب تعجب همگان شد. اکثر افرادی که آن را دیده اند، از طراحی عجیبش حیرت زده اند.
می باخ اکسلرو حدود 6 متر طول و 2.2 متر پهنا و 130 سانتی متر ارتفاع دارد. کمی ارتفاع این ماشین نسبت به طول و عرضش باعث می شود هندلینگ فوق العاده ای داشته و با کمک سیستم های پیشرفته رانندگی مانند ESP راحت و سریع از هر پیچی بگذرد.
لاستیک های این خودرو 315 میلی متر پهنا دارد و دور رینگ آن 23 اینچ است. وزن اکسلرو حدود 3171 کیلوگرم است و می توان آن را با سرعت بیش از 350 کیلومتر بر ساعت راند.
موتور اکسلرو 12 سیلندر6 لیتری با 612 اسب بخار قدرت است و بسادگی میتوان این خودرو را با نصب توربو شارژر و پر خوران کردن موتور به 700 اسب بخار قدرت رساند. سیستم ترمز اکسلرو چهار دیسک ترمز بسیار بزرگ است.
تکنولوژی شاسی و بدنه در خودرو بنز
مقدمات:
شاسی و بدنه: شاسی به عنوان یک اسکلت فلزی وظیفه ی حمل و نگهداری کلیه ی اجزای خودرو را به عهده دارد، به طوری که بعضی از قسمت ها مثل موتور و گیربکس مستقیماً به شاسی متصل می شوند(توسط یکسری رام). و بعضی از قسمت های دیگر مثل چرخ ها و اکسل ها بوسیله ی سیستم تعلیق به شاسی متصل می شوند. اتاق وظیفه ی حمل و نگهداری سرنشینان خودرو را به عهده داشته و می تواند به صورت مجزا به شاسی متصل شوند و یا همراه شاسی مجموعه ی واحدی را تشکیل دهند.
انواع شاسی و بدنه:
1- شاسی و بدنه یکپارچه: در بسیاری از خودروهای سواری شاسی و بدنه به صورت مجموعه ای یکپارچه هستند، در این مورد شاسی و بدنه از ورق هایی تشکیل شده است که تغییر فرم ها و برجستگی هایی در آن ایجاد شده در نتیجه باعث تجزیه نیرو در راستاهای مختلف شده و نیروی زیادی به یک نقطه وارد نمی شود. بدنه وظیفه ی حمل و نگهداری سرنشینان و تزئینات داخل اتاق را به عهده داشته در نتیجه نیروی زیادی به کف اتاق وارد نمی شود، برای تقویت کف اتاق می توان از پروفیل های تقویت کننده استفاده کرد.
– مزایای شاسی و بدنه یکپارچه:
شاسی و بدنه یکپارچه باعث کاهش وزن خودرو و کاهش مصرف سوخت می شود و از طرف دیگر خاصیت جذب انرژی را بالا می برد یعنی در صورت بروز تصادف انرژی حاصل از تصادف صرف تغییر شکل ورق ها شده و مانع انتقال نیرو به سرنشینان خودرو می شود.
2- شاسی و بدنه مجزا:
در بسیاری از خودرو های سنگین مانند اتوبوس و کامیون که نیروی زیادی به شاسی اعمال می شود لازم است شاسی دارای استحکام کافی باشد. در ساخت شاسی از پروفیل هایی با مقاطع I شکل نبشی ها، ناودانی ها و قوطی ها استفاده می شوند. متداولترین نوع شاسی از دو تیر طولی که توسط اتصالات عرضی به هم متصل می شوند ساخته می شوند.
لازم است شاسی دارای انعطاف پذیری مناسب باشد به همین علت برای اتص
ال اجزا به یکدیگر از پیچ یا پرچ استفاده می شود و از جوش استفاده نمی شود زیرا جوش ساختار شکننده دارد. استفاده از شاسی و بدنه مجزا باعث افزایش وزن خودرو شده و خاصیت جذب انرژی را کاهش می دهد، از سوی دیگر قطعات قابلیت تعویض پذیری دارند.
3- شاسی و بدنه نیمه مجزا:
در این صورت بعضی از قسمت ها مثل کف اتاق ستون و بقلی ها مستقیماً به شاسی متصل می شوند و بقیه به قطعات متصل می شوند.
اتاق:
همانطور که اشاره شد می تواند با شاسی مجموعه ای یکپارچه تشکیل دهد و یا به صورت مجموعه ای مجزا به شاسی متصل شوند. اتاق از ورق های خم شده و تغییر شکل یافته ای که به کمک جوش به یکدیگر متصل شده اند ساخته شده است و برای تقویت آن از تیرهای عمودی و ستون های عرضی و پروفیل های تقویت کننده استفاده می کنند. ضخامت ورق های مورد استفاده از 6/0 تا 2/1 میلی متر است.
یکی از خواص ورق، ورق مورد استفاده در ساخت خودرو خاصیت جذب انرژی است، از دیگر خواص آن می توان به ضد زنگ بودن، ضد فرسایش و رنگ پذیری خوب اشاره کرد. برای از بین بردن لرزش و ارتعاش صفحه(ورق) لایه های پلیمری روی آن نصب می شوند.
پارامتر های مورد نظر در طراحی بدنه خودرو:
1- از پروفیل های سبک مقاوم و تو خالی استفاده شود، تا وزن خودرو کاهش یابد.
2- جایی که مجبور به استفاده از ورق های ضخیم تر هستیم از تغییر فرم و پروفیل های تقویت کننده استفاده کنیم.
3- با توجه به اینکه مجموعه خودرو یک مجموعه دینامیک بوده و دائماً در حال ارتعاش و لرزش است از جوش هایی که ساختار شکننده دارند استفاده نشود. مانند: جوش برق که نباید از آن استفاده کرد ولی می توانیم به جای آن از جوش نقطه و CO2 استفاده کنیم.
4- لازم است یک آنالیز ارتعاشی (آنالیز مودال) روی بدنه انجام شود و فرکانس های طبیعی بدنه مشخص شود و باید این فرکانس ها دور از محدوده ی فرکانس طبیعی بدن انسان باشند، زیرا باعث سلب آسایش سرنشینان خواهد شد.
5- یک تحلیل نقش بر روی کلیه ی قسمت ها به ویژه قسمت های حساس انجام شود و قسمت های ضعیف شناسایی شوند و در صورت نیاز تقویت شوند.
6- مسئله ارگونومی:یعنی موقعیت قرارگیری تجهیزات داخل اتاق نسبت به راننده به این صورت که مثلاً اگر دسته راهنما، دسته دنده، غربیلک فرمان از حد مشخصی بالاتر یا پایین تر باشد باعث آزار و اذیت راننده می شود.
7-موقعیت قرار گیری شیشه های عقب و جلو و ستون ها طوری باشد که میدان دید راننده را محدود نکند.
8- لازم است مرکز ثقل خودرو به دقت تعیین شود چون در تعادل و فرمان پذیری خودرو نقش مهمی دارد.
9- لازم است بدنه نسبت به گرد و غبار و باران و…. غیر قابل نفوذ باشد.
10-اسکلت بندی بدنه باید طوری باشد که محل قرارگیری سرنشینان کاملاً مستحکم باشد و قطعات بدنه به خوبی تغییر شکل دهند.
11- موقعیت قرارگیری و ارتباط شاسی و بدنه، سیستم تعلیق،ترمز و فرمان کاملاً مشخص باشد تا در موقع مونتاژ مشکلی به وجود نیاورد.
12- رعایت کلیه ی استاندارد های خودروی (محل قرارگیری چراغ، قلاب بکسل، پلاک و….)
تست های شاسی و بدنه:
1- تست های استاتیکی:
– تست بارگزاری قائم: در این قسمت در محل قرار گیری سرنشینان و موتور وزن هایی دو برابر حد مجاز و در محل صندوق عقب وزنه ای 3 برابر حد مجاز قرار داده می شوند و میزان استحکام بدنه و تغییر شکل و مقاومت اندازه گیری می شود.
– تست پیچشی: در این تست یک طرف شاسی ثابت نگه داشته می شود و به سر دیگر گشتاور پیچشی اعمال می شود و میزان زاویه پیچشی و مقاومت شاسی اندازه گیری می شود.
– تست افت در: درب ها در اثر اعمال نیروی خارجی و یا در اثر گذشت زمان خود را می اندازند و با اعمال نیروی خارجی به در میزان افت در اندازه گیری می شود.