سفارش تبلیغ
صبا ویژن

جوشکاری زیر آب

جوشکاری زیر آب

بیش از یک صد سال است که قوس الکتریکی در جهان شناخته شده و بکار گرفته می شود. اما اولین جوشکاری زیرآب توسط نیروی دریایی بریتانیا انجام شد- در آن زمان یک کارخانه کشتی سازی برای آب بند کردن نشت های موجود در پرچ های زیرکشتی که در آب واقع شده بود از جوشکاری زیر آبی بهره گرفت. در کارهای تولیدی که درزیر آب انجام می پذیرد،جوشکاری زیر آبی یک ابزار مهم و کلیدی به شمار می آید. در سال 1946 الکترود های ضد آب ویژه ای توسط وان در ویلیجن1 در هلند توسعه یافت. سازه های فرا ساحلی از قبیل دکل های حفاری چاه های نفت، خطوط لوله و سکوهای ویژه ای که در آبها احداث می شوند، در سالهای اخیر به طرز چشمگیری در حال افزایش اند. بعضی از این سازه ها نواقصی را در عناصر تشکیل دهنده اش و یا حوادث غیر مترقبه از قبیل طوفان تجربه خواهند کرد. در این میان هرگونه روش بازسازی و مرمت در این گونه سازه ها مستلزم استفاده ازجوشکاری زیر آبی است.

? طبقه بندی

? جوشکاری زیر آبی را می توان در دو دسته طبقه بندی کرد:

1) جوشکاری مرطوب

2) جوشکاری خشک

در روش جوشکاری مرطوب، عملیات جوشکاری در زیر آب اجرا شده و مستقیماً با محیط مرطوب سرو کار دارد. در روشجوشکاری خشک، یک اتاقک خشک در نزدیکی محلی که می بایستی جوشکاری شود ایجاد شده و جوشکار کار خود را با قرار گرفتن در داخل اتاقک انجام می دهد.

جوشکاری مرطوب:

نام جوشکاری مرطوب حاکی از آن است که جوشکاری که در زیر آب صورت می پذیرد، مستقیماً در معرض محیط مرطوب قرار دارد. در این روش از جوشکاری از نوعی الکترود ویژه استفاده می شود و جوشکاری به صورت دستی درست مانند همانجوشکاری که در فضای بیرون آب انجام می شود، صورت می گیرد. آزادی عملی که جوشکار در حین جوش کاری از این روش دارد، جوشکاری مرطوب را موثر تر و به روشی کارا و از نقطه نظر اقتصادی مقرون به صرفه کرده است. تامین کننده نیرویجوشکاری روی سطح مستقر شده است و توسط کابل ها و شیلنگ ها به غواص یا جوشکار متصل می شود.

? در جوشکاری مرطوب MMA (جوشکاری قوس فلزی دستی)2 دو مشخصه زیر بکار گرفته می شود:

1) تامین کننده نیرو: dc

2) قطبیت: قطبیت منفی

اگر از جریان DC و قطب + استفاده شود، برقکافت روی داده و سبب خراب شدگی و از بین رفتن سریع اجزاء فلزی نگهدارنده الکترود می شود. برای جوشکاری مرطوب از جریان AC نیز به دلیل عدم امنیت کافی و وجود مشکلاتی که در حفاظت از قوس درزیر آب وجود دارد، استفاده نمی شود.

منبع تغذیه می بایستی یک دستگاه جریان مستقیم که دارای رده بندی آمپر بین 300 تا 400 است، باشد. دستگاههایجوشکاری ژنراتور موتور اغلب برای جوشکاری مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد. پیکره دستگاهجوشکاری می بایستی در پایین، زیر کشتی قرار داده شده باشد. مدار جوشکاری می بایستی شامل نوعی سوئیچ مثبت باشد که معمولاً از یک کلید تیغه ای استفاده می شود و از جوشکار غواص فرمان می گیرد. کلید تیغه ای در مدار الکترود می بایستی در تمام طولجوشکاری در برابر شکسته شدن مقاوم باشد و نیز از امنیت کافی برخوردار باشد. منبع تغذیه جوشکاری می بایستی در حین فرایند جوشکاری تنها به نگهدارنده الکترود وصل باشد. در این روش از جریان مستقیم همراه با الکترود منفی و نیز از نگهدارنده الکترود ویژه ای که در برابر آب عایق هستند استفاده می شود. نگهدارنده های الکترود جوشکاری که در زیر آب بکار گرفته می شوند از یک سر خمیده برای گرفتن الکترود و نگه داشتن آن در خود بهره می برند و ظرفیت پذیرش دو نوع الکترود را دارد.

نوع الکترودی که به کار گرفته می شود بر طبق استاندارد AWS (انجمن جوشکاری امریکا)3 در طبقه بندی E6013 قرار گرفته است. این الکترود ها می بایستی ضد آب باشند و تمامی اتصالات نیز باید طوری عایق بندی شده باشد که آب نتواند با قسمت های فلزی کوچکترین تماسی داشته باشد. اگر عایق بندی شکستگی داشته باشد و یا قسمتی از آن ترک داشته باشد، آنگاهآب می تواند با فلز رسانا تماس پیدا کرده ، موجب ایجاد نقص و در نهایت کار نکردن قوس شود. به علاوه اینکه ممکن است خوردگی سریع مس در قسمتی که عایق ترک خورده است، ایجاد شود.

جوشکاری بیش فشار4(جوشکاری خشک):

جوشکاری بیش فشار در اتاقک های پلمپ شده در اطراف سازه یا قطعه ای که می خواهد جوشکاری شود، استفاده می شود. این اتاقک در یک فشار معمولی پر از گاز می شود (که معمولاً از هلیوم حاوی نیم بار5 اکسیژن است). این جایگاه روی خطوط لوله قرار گرفته و با هوایی مخلوط از هلیو و اکسیژن که قابل تنفس باشد پر شده و در فشاری که جوشکاری آنجا صورت می پذیرد و یا فشاری بیشتر از آن اجرا می شود. در این روش در اتصالات جوش بسیار با کیفیتی ایجاد می شود به طوری که با اشعه ایکس و دیگر تجهیزات لازم ایجاد می شود. فرایندجوشکاری قوس گاز تنگستن در این قسمت بکار گرفته خواهد شد. محوطه زیر جایگاه در معرض آب قرار دارد. بنابراین جوشکاری در محل خشکی صورت گرفته ولی در فشار هیدرو استاتیکی آبدریا که در محیط مجاور آن قرار دارد.

? مزایای جوشکاری خشک

1) ایمنی غواص – جوشکاری در یک اتاقک صورت گرفته که موجب مصون ماندن جوشکار از جریانات اقیانوسی و یا احتمالاً موجودات دریایی می شود. این جایگاه خشک و گرم از روشنایی مطلوبی برخوردار بوده و از سیستم کنترل محیط خاصی نیز بهره می گیرد(ESC)6 .

2) کیفیت خوب جوش – این روش توانایی ایجاد جوش هایی را دارد که حتی می توان آن را با جوش های موجد در فضای باز و در مجاورت هوا مقایسه کرد. دلیل این امر اینست که دیگر آبی وجود ندارد که بخواهد جوش را خاموش و یا قطع کند. و نیز اینکه میزان هیدروژن (H2) تولیدی آن خیلی کمتر از جوشکاری های مرطوب است.

3) کنترل سطح– آماده سازی اتصال، هم ترازی لوله، بررسی آزمایش ضد مخرب (NDT)(7) و غیره به صورت عینی کنترل و تنظیم می شوند.

4) آزمون غیر مخرب ( NDT) – آزمون غیر مخرب برای محیط خشک جایگاه تسهیل شده است.

اینکه عیب و کاستیِ ناشناخته ای پدیدار شود، وجود دارد.

? معایب جوشکاری خشک

1) اتاقک یا جایگاه جوشکاری تجهیزات پیچیده و خدمات پشتیبانی زیادی را مستلزم می داند و خود اتاقک به طرز غیر متعارفی پیچیده است.

2) هزینه و ارزش مالی این اتاقک به صورت قابل ملاحظه ای بالا بوده و بسته به عمق محل کار هزینه آن افزایش می یابد. عمق محل جوشکاری در کار تاثیر می گذارد، طوری که در اعماق بیشتر جمع کردن قوس و استفاده از ولتاژ های بالتر و متناسب با آن لازم و ضروری می باشد. انجام یک کار جوشکاری بدین شکل هزینه ای بالغ بر 80000 دلار دارد. و نیز گاهی اوقات نمی توان از یک اتاقک برای چند کار مختلف استفاده کرد، که البته این مشکل بستگی به نوع کارها و میزان تفاوت آنها دارد.

? مزایای جوشکاری مرطوب

جوشکاری مرطوب که در زیر آب به صورت دستی صورت می گیرد، در مرمت و بازسازی سازه های فراساحلی در سالهای اخیر به سرعت در حال رشد و گسترش است.

? از جمله فواید جوشکاری مرطوب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) چند کاره بودن و داشتن هزینه کمتر در جوشکاری مرطوب باعث شده که میل و اشتیاق بیشتری به این روش وجود داشته باشد.

2) برخورداری از سرعت مناسب در هنگام اجرای طرح از دیگر مزایای این روش است.

3) در مقایسه با جوشکاری خشک هزینه کمتری دارد.

4) در این روش جوشکار می تواند به قسمت هایی از سازه های فرا ساحلی دسترسی داشته باشد که با استفاده از روش های دیگر قابل جوشکاری نیست.

5) احتیاج به هیچ نوع محصور سازی نبوده و بنابراین زمانی نیز برای آن تلف نخواهد شد. تجهیزات و دستگاههای استاندارد مرسوم به آسانی قابل استفاده است . به وسایل زیادی هم برای انجام یک کار جوشکاری مورد نیاز نیست.

? معایب جوشکاری مرطوب

اگر چه جوشکاری مرطوب کاربرد گسترده ای پیدا کرده است ولی همچنان از وجود نواقصی رنج می برد، از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1) آبدیدگی سریع فلز جوشکاری– دلیل این آبدیدگی آبی است که در اطراف آن وجود دارد. اگرچه آبدیدگی نیروی تنش پذیری را در جوشکاری افزایش می دهد ولی میزان کش پذیری و موثر بودن جوش را کاهش داده، سختی و روزن داری آن را بالا می برد.

2) تولید زیاد هیدروژن- حجم بسیار زیادی از هیدروژن در منطقه جوشکاری ایجاد می شود که بر اثر تفکیک بخارآب در منطقه قوس به وجود آمده است.H2 موجود در محیط تحت تاثیر گرما (HAZ)(8) در فلز جوشکاری حل می شود که باعث ایجاد ترک خوردگی و شکاف های میکروسکوپیک می شود.

3) از دیگر معایب آن دید پذیری کم است. گاهی اوقات جوشکار نمی تواند به درستی منطقه مورد نظر را جوش دهد

? نحوه عملکرد جوشکاری مرطوب

? پروسه ی جوشکاری مرطوب در زیر آب طی مراحل زیر صورت می پذیرد:

قطعه کاری که قرار است جوش داده شود به یک طرف مدار الکتریکی متصل بوده و الکترود فلزی در طرف دیگر مدار. این دو قسمت از مدار (الکترود و قطعه کار) کمی به یکدیگر نزدیک شده ولی بعد از مدتی از یکدیگر فاصله می گیرند. در حین نزدیک شدن الکترود به قطعه کار، جریان الکتریکی وارد شکاف شده و باعث ایجاد یک جرقه الکتریکی پایستار می شود(قوس) و باعث ذوب شدن فلز در آن ناحیه و شکل گرفتن حوضچه جوش می شود. در این زمان، نوک الکترود ذوب شده و ذره های کوچک فلز در حوضچه مذاب جمع می شود. در طول این عمل جریان مذابی، نوک الکترود را پوشش داده و روکش الکترود گاز محافظ را ایجاد می کند. که موجب استحکام بخشیدن به قوس شده و همان طور که گفته شد از جریان فلز مذاب محافظت می کند. قوس در یک منطقه حفره مانند ذوب می شود و جوش را پدیدار می سازد.

? پیشرفت های حاصل در زمینه جوشکاری در زیر آب

مدت های مدیدی جوشکاری مرطوب به عنوان یک تکنیک جوشکاری، در زیر آب مورد استفاده قرار می گرفته و هنوز هم ابن روش مرسوم است. اخیراً با پیشرفت هایی که در زمینه ساخت سازه های فرا ساحلی صورت گرفته، اهمیت جوشکاری زیرآبی را به طرز پیش بینی شده ای بالا برده است. این امر منجر به توسعه یافتن روش هایجوشکاری دیگر از قبیل جوشکاریسایشی9، جوشکاری انفجاری10 و جوشکاری عمودی11 شده است که هم اکنون مطالب قابل قبول و کافی در این زمینه برای ارائه وجود ندارد.

? گستره ی پیشرفت های آینده

جوشکاری قوس فلزی دستی مرطوب همچنان برای نوسازی و احیاء سازه های زیر آبی مورد استفاده قرار می گیرد اما کیفیت آن کافی نبوده و مستعد شکست هیدروژنی می باشداز این رو جوشکاری های بیش فشار خشک کیفیت بهتری نسبت بهجوشکاری های مرطوب دارند.امروزه گرایش و رویه میل به سوی اتوماسیون دارد.THOR-1 12 یا ربات تحت کنترل مدارِ بیش فشار که از گاز بی اثر تنگستن استفاده می کند، توسعه بخشیده شد تا در جاهایی که غواص عملیات لوله کشی و نصب خط لوله را انجام می دهد، بقیه پروسه کار را بر عهده گیرد.

پی نوشت:
1- Van der Willigen
2- Manual Metal Arc Welding (MMA)
3- American Welding Society (AWS)
4ـ خشک نگه داشتن محفظه تحت فشار زیاد
5ـ بار(Bar) واحد فشار بوده و هر یک بار برابر با یک میلیون dynes در سانتیمتر مربع است.
6- Environmental Control System (ECS)
7- Non-Destructive Testing (NDT)
8- Heat Affected Zone (HAZ)
9- Friction Welding
10- Explosive Welding
11- Stud Welding
12. THOR – 1 (TIG Hyperbaric Orbital Robot)

منابع :
———————-
aftab.ir
1) D. J Keats, Manual on Wet Welding.
2) Annon, Recent advances in dry underwater pipeline welding, Welding Engineer, 1974.
3) Lythall, Gibson, Dry Hyperbaric underwater welding, Welding Institute.
4) W.Lucas, International confe
———————-

کلمات کلیدی :
———————-
جوشکاری-جوشکاری در زیر آب-جوشکاری مرطوب-مزایای جوشکاری خشک-معایب جوشکاری خشک-مزایای جوشکاری مرطوب-معایب جوشکاری مرطوب-نحوه عملکرد جوشکاری مرطوب-
———————-




تاریخ : جمعه 97/12/10 | 9:44 عصر | نویسنده : محمد ارزه گر | نظر

مقاله ای که در زیر مطالعه میکنید با عنوان جوشکاری از مرکز آموزش مجازی پارس گردآوری و ارائه شده است. مقدمه بشر اولیه زمانی که فلز را شناخت و به نحوه ذوب و ریخته گری آن پی برد، در زمینه اتصال قطعات فلزی تلاش‌های زیادی کرد و توانست لحیم کاری و بعضی از روش‌های ساده جوشکاری را ابداع نماید. در کاوش‌های باستان شناسی دست بندهای طلایی پیدا شده است که مربوط به دوران قبل تاریخ بوده و سر این دست بندها به وسیله ضربات چکش ، جوشکاری شده است. در جواهرات قدیمی ذرات ریز طلا را به وسیله صمغ درخت و نمک مس به هم چسبانده سپس آن را آتش می زدند. در اثر حرارت حاصل از سوختن صمغ درخت، فلز مس احیا شده و با طلا ترکیب می شد و بدین ترتیب جوشکاری قطعات ریز طلا انجام می‌گرفت. رومیان قدیم از آلیاژهایی برای لحیم کاری استفاده می‌کردند که هنوز هم در صنعت امروزی کاربرد دارند. جوشکاری به صورت امروزی در قرن نوزدهم اهمیت بیشتری پیدا نمود و پیشرفت کرد در سال 1887 میلادی برنوداس روسی از قوس الکترونیکی و الکترود ذغالی برای جوشکاری استفاده نمود و بعد از او اسکاویافوف الکترود فلزی بدون روپوش (روکش) و قوس الکترونیکی را برای جوشکاری به کار گرفت. امروز بیشتر از صد روش جوشکاری، برش کاری و لحیم کاری اختراع شده و جوشکاری را به عنوان یک شاخه علمی مطرح نموده است و دارای شاخه‌های متعددی در زمینه فرآیندهای جوشکاری، طراحی، بازرسی، متالوژی و غیره می‌باشد و جمعیت زیادی را در این صنعت مشغول به کار نموده است. انواع اتصالات در صنعت، هر سازه فلزی از قطعات مختلف ریخته گری شده، نورد کاری شده و ماشین کاری شده ساخته می‌شود و این قطعات به روش‌های مختلفی به یکدیگر متصل می‌گردند که عبارتند از: الف- اتصال موقت: پیچ ، پین، خار ب- اتصال نیمه موقت: پرچ، لحیم ج- جوشکاری اتصال موقت: به اتصالی گفته می‌شود که در صورت نمودن عامل اتصال (پیچ ، پین، خار) به فلز پایه و عامل اتصال آسیبی وارد نمی‌گردد. اتصال نیمه موقت: به اتصالی گفته می‌شود که در صورت جدا نمودن عامل اتصال (پیچ، پین، خار) فلز پایه صدمه ای نمی بیند ولی عامل اتصال از بین می رود. اتصال دائم: به اتصالی گفته می‌شود که در صورت جدا نمودن عامل اتصال (پیچ، پین، خار) هم فلز پایه و هم عامل اتصال آسیب می بیند. مزیت اتصال موقت نسبت به اتصال دائم آن است که کمترین عیب احتمالی را دارد، در صورتیکه در اتصال دائم نظیر جوشکاری عیوب مختلفی ایجاد می‌گردد. مزیت اتصال دائم: استحکام آن بالاتر است امکان آب بندی وجود دارد سریعتر انجام می‌شود آماده سازی کمتری نیاز دارد به مرور زمان عامل اتصال شل نمی‌شود. لحیم کاری لحیم کاری یک نوع اتصال موقت می‌باشد و به دو دسته تقسیم می‌گردد: 1)لحیم کاری نرم 2)لحیم کاری سخت در لحیم کاری از یک فلز سیال با نقطه ذوب پایین تر از فلز پایه جهت اتصال استفاده می‌شود. ابتدا لبه‌های قطعات فلزی را تا دمای بالاتر از نقطه ذوب فلز لحیم حرارت داده، سپس فلز لحیم را اضافه می‌نمایند. فلز لحیم ذوب شده و در شکاف بین دو قطعه جاری می‌گردد و در پستی و بلندی‌های سطح فلز قرار گرفته و پس از انجماد باعث عمل اتصال می ردد. اگر نقطه ذوب فلز لحیم کمتر از 450 درجه سانتیگراد باشد لحیم کاری نرم و اگر بالاتر از 450 درجه سانتیگراد باشد ، لحیم کاری سخت نامیده می‌شود. جوشکاری عمل ایجاد پیوند بین اتم‌های دو جسم را جوشکاری گویند این پیوند می‌تواند بین دو فلز هم جنس ویا غیر هم جنس، بین فلز یا غیر فلز و یا بین دو ماده غیر فلزی (پلاستیک) انجام شود. عمل جوشکاری می‌تواند با حرارت و یا بدون حرارت، با فشار یا بدون فشار، با ماده کمکی یا بدون آن انجام شود. جوشکاری از نظر ذوب به دو دسته کلی تقسیم بندی می‌گردد. جوشکاری غیر ذوبی جوشکاری ذوبی 1- جوشکاری غیر ذوبی در این روش‌ها بدون ذوب لبه‌های اتصال، عمل جوشکاری انجام می‌گیرد. جوشکاری غیر ذوبی به دو دسته زیر تقسیم می‌گردد: الف- بدون استفاده از حرارت: در این روش قطعات در دمای محیط توسط ضربه یا فشار به یکدیگر جوشکاری می‌شوند مانند: جوشکاری انفجاری، جوشکاری التراسونیک، جوشکاری با ضربات چکش، جوشکاری توسط غلتک کاری. ب- با استفاده از حرارت: در این روش قطعات تا دمای خمیری شدن حرارت داده می‌شود سپس توسط فشار با ضربه عمل جوشکاری انجام می‌گیرد. مانند: جوش آهنگری، جوش غلتک کاری گرم. 2- جوشکاری ذوبی: در این روش با استفاده از حرارت لبه‌های اتصال ذوب شده و سپس با استفاده از ماده کمکی و یا بدون آن عمل جوشکاری انجام می‌شود مانند جوشکاری اکسی گاز که از حرارت حاصل از سوختن یک گاز سوختنی مانند استیلن با اکسیژن لبه‌های کار به دمای ذوب رسیده و در هم ادغام می‌گردند و پس از منجمد شدن عامل جوشکاری انجام می‌شود و یا مثل جوشکاری با قوس الکتریکی نظیر جوشکاری برق، تیگ، میگ مگ، زیر پودری، پلاسما. منابع حرارتی مورد استفاده در جوشکاری عبارتند از: شیمیایی: از فعل و انفعالات شیمیایی می توان برای تولید حرارت استفاده نمود مانند عمل سوختن گازهای سوختنی با اکسیژن با جوشکاری ترمیت که از واکنش بین پودر آلومینیوم و اکسید آهن حرارت زیادی ایجاد شده و باعث ذوب و احیا اکسید آهن می‌گردد و آهن مذاب حاصل برای جوشکاری به کار می رود. الکتریکی: از انرژی الکتریکی می‌توان برای جوشکاری مقاومتی، جوشکاری با قوس الکتریکی و جوشکاری الکترون بیم استفاده نمود. 3- نوری: انرژی نوری در جوشکاری با لیزر از یک شعاع نوری متمرکز با انرژی زیاد استفاده می‌گردد. منابع نیرو در جوشکاری دستگاه‌های جوش: جریان الکتریکی مورد نیاز برای تشکیل قوس الکتریکی را تامین می‌نمایند. دستگاه‌های جوشکاری به دو دسته تقسیم می‌شوند الف- مولدها ب- مبدلها الف- مولدها: دستگاهی جوشکاری از نوع مولد جریان مورد نیاز را خود تولید نموده و معمولاً در مکان‌هایی که دسترسی به برق شهری نباشد مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال برای جوشکاری خطوط لوله بین شهری و انجام جوشکاری در سایت‌ها از دستگاه مولد استفاده می‌گردد. دستگاه‌های مولد عبارتند از موتور ژنراتور دیزلی و بنزینی البته یک دستگه مولد دیگر که به دینام معروف است نیز وجود دارد که توسط یک موتور الکتریکی سه فاز که با یک دینام کوپل شده است جریان مورد نیاز جوشکاری از تولید می نماید این دینام‌ها با پیدایش دستگاه‌های رکتیفایر تقریباً از رده خارج شده‌اند پس مولدها عبارتند از : موتور ژنراتوری احتراقی (بنزینی و گازوییلی) موتور ژنراتور الکتریکی (دینام) ب) مبدل‌ها دستگاه‌های مبدل جریان الکتریکی برق شهر را به جریان مورد نیاز جوشکاری تبدیل می‌نماید این دستگاه‌ها عبارتد از دستگاه ترانسفورماتور، دستگاه ترانس رکتیفایردار و دستگاه اینونتر در دسته بندی دیگری می‌توان دستگاه‌های جوشکاری را به صورت ذیل نشان داد. دستگاه ترانسفور ماتور: ترانس بعنوان یکی از اصلی ترین قسمت‌های در دستگاه‌های مبدل می‌باشد ترانس از یک هسته آهنی و دو سیم پیچ به نام‌های سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده است. هر دو سیم پیچ بر روی هسته پیچیده شده‌اند و سیم پیچ اولیه با تعداد دور زیاد سیم و قطر نازک تر به برق شهر وصل شده و سیم پیچ ثاویه با تعداد دور کمتر قطر ضخیم تر به خروجی دستگاه متصل می‌باشد.ترانس‌های جوشکاری از نوع کاهنده ولتاژ و افزاینده آمپر می‌باشند. مقدار ولتاژ در سیم پیچ ثانویه به نسبت به تعداد سیم پیچ‌ها بستگی دارد و از رابطه زیر به دست می‌آید. ولتاژ اولیه = تعداد دور سیم پیچ اولیه ولتاژ ثانویه = تعداد دور سیم پیچ ثانویه برای کنترل تنظیم جریان خروجی از تجهیزات مکانیکی با الکتریکی استفاده می‌گردد. کنترل کننده‌های مکانیکی عبارتند از: الف- اتصال یک سری مقاومت قابل تغییر به مدار خروجی ب- استفاده از هسته اصلی دو تکه که با یک پیچ فاصله آن قابل تنظیم باشد ج- استفاده از یک هسته فرعی در وسط هسته اصلی که با یک پیچ حرکت آن تنظیم می‌گردد. د- استفاده از یک هسته پیچ کمکی که بر روی یک هسته آهنی دیگر پیچیده شده و دارای انشعابات مختلفی است و- استفاده از سیم پیچی‌های متحرک دستگاه ترانس رکتیفایردار: این دستگاه از ترانس ویکسو کننده تشکیل شده است جریان خروجی متناوب ترانس وارد یکسو کننده و به جریان مستقیم تبدیل می‌شود برای حصول جریان مستقیم صافتر از ترانس‌های سه فاز استفاده می‌شود. دستگاه اینورتور: نسل جدید دستگاه‌های جوشکاری دارای سیستم‌های اینورتوری می‌باشند که موجب سبکی وزن و قابلیت‌های الکترونیکی زیاد می‌باشند در این دستگاه‌ها بر ورودی ابتدایک سو شده سپس ترانزیستور به جریان متناوبی با فرکانس بالا تبدیل می‌گردد سپس جریان متناوب فرکانس بالا وارد ترانس شده و سپس به جریان مستقیم یکسو تبدیل می‌گردد و مورد استفاده قرار می‌گیرد با افزایش فرکانس برق ورودی ترانس‌ها ابعاد ترانس کم می‌شود و همین امر باعث سبکی وزن دستگاههای اینورتوردار می‌شود. موتور ژنراتورها: در مورتور ژنراتورها یک موتور احتراقی یا الکتریکی ژنراتور را به حرکت در آورده و جریان مورد نیاز برای جوشکاری تولید می‌شود. بسته به طراحی ژنراتور خروجی جریان می‌تواند DC یا AC و یا با قابلیت خروجی هر دو جریان باشد. علامت شناسایی دستگاه‌ها بر روی دستگاه‌ها یک پلاک آلومینیومی وجود دارد که اطلاعات مختلفی روی آن حک شده است یکی از موارد شناسایی نوع دستگاه مورد استفاده می‌باشد.دستگاه ترانس با علامت زیر نشان داده می‌شود. در دستگاه‌های جوشکاری تیگ که نیاز به هر دو جریان متناوب و مستقیم می‌باشد و همچنین برای جوشکاری به روش قوس الکتریکی دستی که در آمپرهای بالا امکان ایجاد وزش قوس وجود دارد از این نوع دستگاه استفاده می‌گردد. دستگاه موتور ژنراتور این نوع دستگاه به صورت زیر مشخص می‌گردد در صورتیکه خروجی ژنراتور جریان مستقیم باشد علامت آن و در صورتی که خروجی ژنراتور جریان متناوب باشد علامت موتور ژنراتور دارای رکتیفایر با علامت شکل سمت چپ و موتور ژنراتور با خروجی مستقیم و متناوب به صورت شکل سمت راست است . دستگاه اینورتور علامت مشخصه آن(دو دایره در داخل هم به معنی سیم پیچ اولیه و ثانویه می‌باشد) جریان ورودی ترانس برق متناوب و خروجی آن نیز برق متناوب می‌باشد دستگاه ترانس با جریان تک فاز و یا دو فاز مورد استفاده قرار می‌گیرد تعداد فاز ورودی بصورت عددی یا خط کج در سمت چپ مشخص می‌گردد. دستگاه رکتیفایر دستگاه ترانس رکتیفایر دار در اصل همان دستگاه ترانس بوده که مجهز به سیستم یکسو کننده جریان در مسیر خروجی ترانس می‌باشد و با علامت زیر مشخص می‌گردد. دستگاه ترانس رکتیفایردار به بر سه فاز متناوب متصل شده و خروجی آن جریان مستقیم می‌باشد البته دستگاه ترانیس رکتیفایرداری هم وجود دارد که دارای خروجی هر دو جریان DC و AC باشد که با این علامت مشخص می‌گردد. سیکل کاری سیکل کاری مدت زمانی است که در یک آمپر مشخص می توان با دستگاه جوشکاری نمود، بدون آنکه آسیب ببینند. این مدت زمان معمولا بر مبنای ده دقیقه می‌باشد در توضیح این مطلب باید یادآور شد وقتی دستگاه جوشکاری دارای خروجی 500 آمپر می‌باشد شما نمی توانید به صورت معلوم با 500 آمپر جوشکاری کنید زیرا باعث داغ شدن و سوختن سیم پیچ‌ها و مدارات داخلی دستگاه می‌گردد. بنابراین برای دستگاه‌ها سیکل کاری مشخص می‌گردد و سیکل کاری در 30% و 60% و 100% در پلاک مشخصه دستگاه قید شده است برای مثال وقتی گفته می‌شود سیکل کاری دستگاه در 500آمپر 30% است یعنی شما باید به مدت 3 دقیقه با 500 آمپر جوشکاری نموده و به مدت 7 دقیقه دستگاه روشن بوده ولی جوشکاری انجام نگیرد تا دستگاه خنک شود. مثال دوم: سیکل کاری دستگاه در 300 آمپر 60% است یعنی شما باید با 300 آمپر به مدت 6 دقیقه جوشکاری نموده و 4 دقیقه به دستگاه برای خنک شدن استراحت دهید. مثال سوم: سیکل کاری دستگاهی در 200 آمپر 100% یعنی شما می‌توانید تا 200 آمپر بطور مداوم با دستگاه جوشکاری نمایید بدون آنکه دستگاه صدمه ببیند. سیکل کاری برای دستگاه‌های نظیر جوشکاری زیر پودری، جوشکاری میگ، مکو فلاکس کورد در خط تولید مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید مورد توجه قرار گیرد.در جوشکاری با قوس الکتریکی دستی باید زمان وقف‌هایی که برای تعویض الکترود و تمیز کردن گل جوش ایجاد می‌شود مد نظر قرار گیرد. چنانچه در آمپر خاصی سیکل کاری آن را بخواهد محاسبه نمایید از فرمول زیر استفاده نمایید: سیکل کاری مشخص × ?(است مشخص آن سیکل که آمپری)?^2 = سیکل کاری مورد نظر (?نظر مورد آمپری)?^2 برای مثال سیکل کاری دستگاهی در 300 آمپر 60% است 370 آمپر سیکل کاری چند درصد است؟ 40% = 60 × ?350?^2/?370?^2 = سیکل کاری مورد نظر منحنی ولتاژ و آمپر در قوس الکتریکی قوس یک مقاومت غیر عادی است یعنی تا 80-70 آمپر از قانون اهم پیروی نمی‌کند و با افزایش آمپر مقاومت قوس کم می‌شود ولی در آمپرهای بالاتر از قانون اهم پیروی نموده و مقاومت قوس ثابت بوده و با افزایش آمپر ، ولتاژ افزایش می یابد. منحنی ولت آمپر دستگاه‌های جوشکاری دو نوع نمودار ولت – آمپر در دستگاه‌های جوشکاری بکار می رود دو نوع نمودار ولت – آمپر در دستگاه‌های جوشکاری بکار می رود الف) نمودار ولت – آمپر نزولی (شدت جریان ثابت) ب) نمودار ولت – آمپر از نوع ولتاژ ثابت نمودار ولت آمپر نزولی نمودار ولت آمپر در دستگاه‌های قوس الکتریکی دستی و جوشکاری تیگ و پلاسما از نوع نزولی می‌باشد در این دستگاه با تغییرات طول قوس توسط جوشکاری مقاومت قوس تغییر نموده و باعث نواسانات در ولتاژ آمپر می‌گردد. در نمودار فوق تغییرات آمپر با نوسانات کم طول قوس بسیار شدید است و باعث می‌گردد با تغییرات طول قوس قدرت قوس کم و زیاد شود برای رفع این مشکل دستگاه‌های جدید مجهز به سیستم حسگر آمپر می‌باشند وقتی آمپر را روی مقداری خاص تنظیم می نمایید در هنگام جوشکاری با تغییرات طول قوس حسگر نوسانات آمپر را گرفته و مقدار آمپر تقریبا ثابت می‌ماند. نمودار ولت – آمپر این دستگاه‌ها از نوع نزولی با شیب نزولی تند می‌باشد و به آنها دستگاه‌های شدت جریان ثابت گفته می‌شود (C.C) همانطور که در نمودار مشاهده می نمایید با تغییرات طول قوس، میزان نوسانات آمپر بسیار کم می‌باشد و در حدود 8-5 آمپر می‌باشد دستگاه‌های قوس الکتریکی دستی و جوشکاری تیک از نوع دستگاه‌های شدت جریان ثابت می‌باشد. با ادغام منحنی ولت – آمپر قوس و منحنی ولت – آمپر دستگاه محدوده کاری قوس مشخص می‌گردد.

منبع: 
https://elearnpars.org/article/Welding-article

تمامی این اطلاعات از سایت اموزش مجازی پارس برداشته شده است




تاریخ : جمعه 97/12/10 | 9:35 عصر | نویسنده : محمد ارزه گر | نظر

تاریخچه مرسدس بنز
مرسدس نام یک دختر اسپانیایی است و اصولاً‌ یک اسم اسپانیایی است که به معنای وقار و زیبایی است.آن آرم جاودان در سال 1903 طراحی گردید اما در سالهای 1909 ( دو بار ) ،‌ 1916 و 1921 تکامل یافت تا اینکه در سال 1926 به یک ستاره طلایی با دایره ای که دور آن را محصور کرده بود مبدل گردید و تا به امروز به همین شکل و شمایل ماند.

کارل بنز در بیست و پنج نوامبر سال 1844 در کاسروه ( یکی از شهرهای آلمان ) پا به عرصه وجود گذاشت وقتی دو ساله بود پدرش درگذشت . با وجود وضع بد مالی ‌، مادرش امکانات آموزشی را برای او فراهم نمود .

کارل بنز دبیرستان را زیر نظر (( فردیناند رتین بافر )) به پایان رساند و بعد از آن در دانشکده فنی در شهر کاسروه ادامه تحصیل داد . همزمان با تحصیل یک دوره دو ساله را در یک کارخانه فنی و مهندسی در کاسروه گذراند در مدتی که آنجا بود ،‌ کارل تجربه های مقدماتی را در همه زمینه های فنی کسب کرد . اولین تجربه کاری او ،‌ به عنوان یک طراح در ساخت یک کارخانه در شهر (( مانهایم )) بود

. وی در سال 1868کارش را از دست داد و جذب شرکتی به نام (( Gebruder Benckiser Eisen werke und Maschines Fabrik )) شد این شرکت بیشتر کارهای ساختمانی و پلسازی انجام می داد . سپس در کارخانه (( Ben ckiser )) در وین مشغول بکار شد .

در سال 1871 اولین شرکت خود را در مانهایم به کمک یک مکانیک به نام آگوست ریتر تاسیس کرد و به زودی معلوم شد ریتر همکار مناسبی نیست در نهایت بنز تنها با کمک نامزدش ‌ برتا رینگر ،‌ موفق شد بر موانعی که سد راه او شده بودند پیروز شود یکی از دلایل پیروزی او این بود که برتا جهیزیه اش را فروخت و بنز توانست سهام ریتر را خریداری نماید .
در سال 1872 برتا و کارل ازدواج نمودند. کارل و برتا پنج فرزند به نامهای ایگن ( 1873 ) ،‌ ریچارد (‌1874 ) ‌، کلارا ( 1877 ) ‌، تایلد ( 182 )‌ ‌، الن (‌1890 ) داشتند .

بنز ابتدا در تجارت موفقیتی بدست نیاورد و خوش شانس نبود .برای مثال (( Iron foumdry and mechanical work shop )) که از کارگاههای او بود توسط ماموران سلطنتی مصادره شد در طول این مدت کارل تمام توانایی اش را روی توسعه موتورهای دو زمانه متمرکز کرد .

بنز چند امتیاز مهم برای تولید و تکمیل کردن موتور دو زمانه اش دریافت کرد ‌، و تا وقتی که به استانداردهای مورد نظرش نرسید ‌، دست از کار نکشید به عنوان مثال یکی از این امتیازهایی که به بنز اعطا شد این بود که سیستم موتورهای سرعتش را تنظیم کند وی با کمک مخترعان و همکاران جدیدش ‌، عکاس معروف (( امیل بوهلر )) و برادرش،‌ یک بازرگان و با پشتیبانی مالی یک بانک در مانهایم یک شرکت سهامی در سال 1882 تاسیس کردند و آن را (( Gas motoren-fabrik Mannheim )) نامیدند. کارل بنز 50‌% از سهام شرکت را در اختیار

داشت او به عنوان یک عضو هیئت مدیره و سهام دار از حق اظهار نظر کمتری نسبت به دیگران برخوردار بود همکارانش (( دیگر سهامداران )) سعی کردند که نفوذشان را در شرکت بیشتر کنند و بالاخره این برخوردها باعث شد که بنز شرکت را در سال 1883 ترک کند .

در سال 1883 بنز یک پشتیبان مالی دیگر را در ماکس رز پیدا نمود او کسی نبود جز (( بردریک ویلهم ابلینگر )) . فردریک فروشگاه دوچرخه فروشی را اداره می نمود و بنز علاقه وافری را به وسایل موتوری در او یافت . در اکتبر همان سال بنز و 2 نفر دیگر که یکی از آنها فردریک بود شرکت (( Benz & co )) را تاسیس نمودند نیروی کار این شرکت به 25 نفر می رسید . این کمپانی تا جایی پیشرفت کرد که قادر بود امتیاز تولید موتورهای بنزینی را واگذار کند

اکنون بنز می توانست بیشتر وقتش را وقف توسعه موتورهای اتومبیل کند. وی راه خویش را از دایلمر جدا کرد و موتور چهار زمانه بنزینی خودش را بر روی کالسکه ای نصب کرد. در سال 1886 بنز از اولین خودروی خود پرده برداری کرد و آنرا به نمایش عمومی گذاشت .

بین سالهای 1885 تا 1887 ،‌ سه مدل از این نوع خودروها را طراحی کرد. مدل اول که بنز آنرا در سال 1906 به موزه آلمان اهداء کرد. مدل دوم که چندین بار طراحی و بازسازی شد. مدل سوم که از چرخهای چوبی استفاده می کرد و (( برتا )) برای اولین بار با این خودرو به مسافرتی طولانی رفت .
در سال 1886 تولیدات بنز جوابگوی تقاضای مردم برای خودرو نبود و او(( Benz & co . Rheinische Gas motoren Fabrik )) را به کارخانه بزرگتر در والدهافتتراس منتقل نمود. دراین کارخانه تا سال 1908 خودرو تولید می شد. در سال 1893 مرسدس بنز خودروهایی تولید می کرد که مجهز به محورهای پیچشی بود .

بین سالهای 1894 تا 1901 بنز خودرو مدل (( velo )) را در کارخانه ((Benz & co )) تولید می کرد. این خودرو از قیمت متعادلی برخوردار بود و از این خودرو دو نفره جمعاً‌ 120 دستگاه تولید شد. بتدریج Benz & co به قدری پیشرفت کرد که پیشتاز در امر خودرو سازی شد و در نهایت در سال 1899 به یک شرکت سهامی تبدیل شد.
)) جولیوس گان )) عضو هیئت مدیره و مسئول امور بازرگانی شرکت شد کارگران قسمت تولیدی از 50 نفر در سال 1890 به 340 نفر در سال 1899 رسید. در همین سال بنز به تنهایی 572 دستگاه خودرو تولید کرد .

24 ژانویه 1903 ‌، روزی بود که کارل بنز از کارهای فنی کناره گیری کرد‌، و به عنوان ناظر هیئت مدیره به کار خودش ادامه داد. این اقدام او نتیجه مشاجره ای بود که با مدیر عامل داشت زیرا مدیر عامل تصمیم داشت که از طراحان فرانسوی در طرح مانهایم استفاده کند و هدفش مقابله و رقابت با (( مرسدس )) بود . همچنین دو پسر کارل ‌، ایگن و ریچارد ‌، همراه با این اقدام او شرکت را ترک کردند اگر چه ریچارد در سال 1904 به عنوان مدیر تولید خودروهای مسافرتی به شرکت برگشت. در پایان همان سال کل فروش شرکت 3480 دستگاه بود .

در سال 1906 کارل بنز شرکتی بنام (( Carl Benz shone )) در لیدنبورگ تاسیس کرد .
سهامداران این شرکت خودش و پسرانش بودند در ابتدا آنها سعیشان بر این بود که خودروهایی با موتور بخار تولید کنند با این حال ‌، زمان به سرعت تغییر می کرد و تقاضا برای این موتورها به سرعت رو به کاهش بود . آنها مجبور شدند که خط مش را تغییر دهند. در سال 1923 تعدادی از (( Benz 350 )) تولید شد. در این زمان ،‌ خانواده بنز به شهر لیدنبورگ مهاجرت کردند.

در سال 1912 وی شرکت را به عنوان یک شریک ترک کرد و پسرانش ‌، ایگن و ریچارد را تنها گذاشت. شرکت به سرعت پیشرفت کرد و شعبه هایی در بازارهای مختلف ایجاد کرد. برای مثال در انگلیس خودروهای تولیدی این شرکت ‌، بخاطر کیفیت بالایی که داشتند به عنوان تاکسی بکار گرفته شدند و هر روز به محبوبیت آنها افزوده می شد . در سال 1923 کارل آخرین خودروهای تولیدی خود را ساخت. این خودرو یکی دارای 8 و دیگری 25 اسب بخار قدرت تولید می کرد. هر دو این خودروها را بنز برای استفاده شخصی خودش نگه داشت و از آنها لذت برد و هرگز آنها را نفروخت این خودروها امروزه در موزه نگهداری می شوند .
کارل بنز در چهارم آوریل 1929 در منزلش واقع در لیدنبورگ در گذشت و امروزه خانه اش به عنوان دفتر مرکزی مرسدس بنز استفاده می شود .

شرکت خودروسازی دایملر کرایسلر که بنام بنز مشهور است، خودروی جدید مرسدس Maybach خود را به نمایش گذاشته که با طراحی و قدرت عجیب خود همه را شگفت زده کرده است.
می باخ جدید با نام اکسلرو (Maybach Exelero) خودرویی عضلانی است که طراحی کشیده جلو پنجره آن چهره ای خاص و خشمگین به آن داده است. این خودرو را در نمایشگاه فرانکفورت به نمایش درآوردند و سبب تعجب همگان شد. اکثر افرادی که آن را دیده اند، از طراحی عجیبش حیرت زده اند.

می باخ اکسلرو حدود 6 متر طول و 2.2 متر پهنا و 130 سانتی متر ارتفاع دارد. کمی ارتفاع این ماشین نسبت به طول و عرضش باعث می شود هندلینگ فوق العاده ای داشته و با کمک سیستم های پیشرفته رانندگی مانند ESP راحت و سریع از هر پیچی بگذرد. 
لاستیک های این خودرو 315 میلی متر پهنا دارد و دور رینگ آن 23 اینچ است. وزن اکسلرو حدود 3171 کیلوگرم است و می توان آن را با سرعت بیش از 350 کیلومتر بر ساعت راند.
موتور اکسلرو 12 سیلندر6 لیتری با 612 اسب بخار قدرت است و بسادگی میتوان این خودرو را با نصب توربو شارژر و پر خوران کردن موتور به 700 اسب بخار قدرت رساند. سیستم ترمز اکسلرو چهار دیسک ترمز بسیار بزرگ است.
تکنولوژی شاسی و بدنه در خودرو بنز 
مقدمات:
شاسی و بدنه: شاسی به عنوان یک اسکلت فلزی وظیفه ی حمل و نگهداری کلیه ی اجزای خودرو را به عهده دارد، به طوری که بعضی از قسمت ها مثل موتور و گیربکس مستقیماً به شاسی متصل می شوند(توسط یکسری رام). و بعضی از قسمت های دیگر مثل چرخ ها و اکسل ها بوسیله ی سیستم تعلیق به شاسی متصل می شوند. اتاق وظیفه ی حمل و نگهداری سرنشینان خودرو را به عهده داشته و می تواند به صورت مجزا به شاسی متصل شوند و یا همراه شاسی مجموعه ی واحدی را تشکیل دهند.

انواع شاسی و بدنه:
1- شاسی و بدنه یکپارچه: در بسیاری از خودروهای سواری شاسی و بدنه به صورت مجموعه ای یکپارچه هستند، در این مورد شاسی و بدنه از ورق هایی تشکیل شده است که تغییر فرم ها و برجستگی هایی در آن ایجاد شده در نتیجه باعث تجزیه نیرو در راستاهای مختلف شده و نیروی زیادی به یک نقطه وارد نمی شود. بدنه وظیفه ی حمل و نگهداری سرنشینان و تزئینات داخل اتاق را به عهده داشته در نتیجه نیروی زیادی به کف اتاق وارد نمی شود، برای تقویت کف اتاق می توان از پروفیل های تقویت کننده استفاده کرد.

– مزایای شاسی و بدنه یکپارچه: 
شاسی و بدنه یکپارچه باعث کاهش وزن خودرو و کاهش مصرف سوخت می شود و از طرف دیگر خاصیت جذب انرژی را بالا می برد یعنی در صورت بروز تصادف انرژی حاصل از تصادف صرف تغییر شکل ورق ها شده و مانع انتقال نیرو به سرنشینان خودرو می شود.

2- شاسی و بدنه مجزا:
در بسیاری از خودرو های سنگین مانند اتوبوس و کامیون که نیروی زیادی به شاسی اعمال می شود لازم است شاسی دارای استحکام کافی باشد. در ساخت شاسی از پروفیل هایی با مقاطع I شکل نبشی ها، ناودانی ها و قوطی ها استفاده می شوند. متداولترین نوع شاسی از دو تیر طولی که توسط اتصالات عرضی به هم متصل می شوند ساخته می شوند.
لازم است شاسی دارای انعطاف پذیری مناسب باشد به همین علت برای اتص

ال اجزا به یکدیگر از پیچ یا پرچ استفاده می شود و از جوش استفاده نمی شود زیرا جوش ساختار شکننده دارد. استفاده از شاسی و بدنه مجزا باعث افزایش وزن خودرو شده و خاصیت جذب انرژی را کاهش می دهد، از سوی دیگر قطعات قابلیت تعویض پذیری دارند.
3- شاسی و بدنه نیمه مجزا:
در این صورت بعضی از قسمت ها مثل کف اتاق ستون و بقلی ها مستقیماً به شاسی متصل می شوند و بقیه به قطعات متصل می شوند. 
اتاق: 
همانطور که اشاره شد می تواند با شاسی مجموعه ای یکپارچه تشکیل دهد و یا به صورت مجموعه ای مجزا به شاسی متصل شوند. اتاق از ورق های خم شده و تغییر شکل یافته ای که به کمک جوش به یکدیگر متصل شده اند ساخته شده است و برای تقویت آن از تیرهای عمودی و ستون های عرضی و پروفیل های تقویت کننده استفاده می کنند. ضخامت ورق های مورد استفاده از 6/0 تا 2/1 میلی متر است.
یکی از خواص ورق، ورق مورد استفاده در ساخت خودرو خاصیت جذب انرژی است، از دیگر خواص آن می توان به ضد زنگ بودن، ضد فرسایش و رنگ پذیری خوب اشاره کرد. برای از بین بردن لرزش و ارتعاش صفحه(ورق) لایه های پلیمری روی آن نصب می شوند.

پارامتر های مورد نظر در طراحی بدنه خودرو:
1- از پروفیل های سبک مقاوم و تو خالی استفاده شود، تا وزن خودرو کاهش یابد.
2- جایی که مجبور به استفاده از ورق های ضخیم تر هستیم از تغییر فرم و پروفیل های تقویت کننده استفاده کنیم.

3- با توجه به اینکه مجموعه خودرو یک مجموعه دینامیک بوده و دائماً در حال ارتعاش و لرزش است از جوش هایی که ساختار شکننده دارند استفاده نشود. مانند: جوش برق که نباید از آن استفاده کرد ولی می توانیم به جای آن از جوش نقطه و CO2 استفاده کنیم.
4- لازم است یک آنالیز ارتعاشی (آنالیز مودال) روی بدنه انجام شود و فرکانس های طبیعی بدنه مشخص شود و باید این فرکانس ها دور از محدوده ی فرکانس طبیعی بدن انسان باشند، زیرا باعث سلب آسایش سرنشینان خواهد شد.

5- یک تحلیل نقش بر روی کلیه ی قسمت ها به ویژه قسمت های حساس انجام شود و قسمت های ضعیف شناسایی شوند و در صورت نیاز تقویت شوند.
6- مسئله ارگونومی:یعنی موقعیت قرارگیری تجهیزات داخل اتاق نسبت به راننده به این صورت که مثلاً اگر دسته راهنما، دسته دنده، غربیلک فرمان از حد مشخصی بالاتر یا پایین تر باشد باعث آزار و اذیت راننده می شود.

7-موقعیت قرار گیری شیشه های عقب و جلو و ستون ها طوری باشد که میدان دید راننده را محدود نکند.
8- لازم است مرکز ثقل خودرو به دقت تعیین شود چون در تعادل و فرمان پذیری خودرو نقش مهمی دارد.
9- لازم است بدنه نسبت به گرد و غبار و باران و…. غیر قابل نفوذ باشد.
10-اسکلت بندی بدنه باید طوری باشد که محل قرارگیری سرنشینان کاملاً مستحکم باشد و قطعات بدنه به خوبی تغییر شکل دهند.
11- موقعیت قرارگیری و ارتباط شاسی و بدنه، سیستم تعلیق،ترمز و فرمان کاملاً مشخص باشد تا در موقع مونتاژ مشکلی به وجود نیاورد.

12- رعایت کلیه ی استاندارد های خودروی (محل قرارگیری چراغ، قلاب بکسل، پلاک و….)
تست های شاسی و بدنه:
1- تست های استاتیکی:
– تست بارگزاری قائم: در این قسمت در محل قرار گیری سرنشینان و موتور وزن هایی دو برابر حد مجاز و در محل صندوق عقب وزنه ای 3 برابر حد مجاز قرار داده می شوند و میزان استحکام بدنه و تغییر شکل و مقاومت اندازه گیری می شود.

– تست پیچشی: در این تست یک طرف شاسی ثابت نگه داشته می شود و به سر دیگر گشتاور پیچشی اعمال می شود و میزان زاویه پیچشی و مقاومت شاسی اندازه گیری می شود.
– تست افت در: درب ها در اثر اعمال نیروی خارجی و یا در اثر گذشت زمان خود را می اندازند و با اعمال نیروی خارجی به در میزان افت در اندازه گیری می شود.

     



تاریخ : چهارشنبه 97/12/1 | 6:37 عصر | نویسنده : محمد ارزه گر | نظر